- - Çocuklar ve gençlerin dijital okuryazarlık becerilerini destekleyen Geleceği Kodlayanlar Programı 15 Mayıs Dünya Aile Günü'ne özel ebeveynlere yönelik içeriklerle etki alanını genişletiyor. Gazeteci ve yazar Ömür Kurt'un çocuk gelişiminden, dijital okuryazarlığa, psikolojiden sanata uzanan geniş bir yelpazede uzmanlarla yaptığı 'Ailece Kodluyoruz' röportajları online ve şirketin sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

BSH Ev Aletleri Türkiye'nin 2017 yılından bu yana yürüttüğü, 5 bin 500'den fazla öğrenci ve öğretmene ulaşan 'Geleceği Kodlayanlar Programı, şimdi ebeveynlere de uzanıyor. Eğitimin temel taşlarından ailelere geleceğin kapılarını aralayan program, yeni Ebeveyn Destek içerikleriyle anne babaların merak ettiği konulara eğiliyor. Program böylece eğitimin üç temeli olan çocuk, okul ve aileyi de kapsayarak #AileceKodluyoruz başlığıyla 15 Mayıs Uluslararası Aile Günü'nde yayına giriyor.

Çocuklarına teknolojiyi doğru ve etkili bir şekilde kullanmayı öğretmek üzere aileleri bilinçlendirmeye yönelik hazırlanan eğitici video serisi, deneyimli gazeteci, aile ve çocuk yazarı Ömür Kurt tarafından oluşturuldu. Ebeveynlerin aile içerisindeki teknoloji vizyonuna ilişkin ilgi çekici konuların aktarıldığı eğitim videolarının her birinde, alanında uzman, Türkiye'nin önde gelen isimleri yer alıyor ve dijital dönüşümde çocukların eğitimi konusunda ailelere rehberlik ediyor.

KENDİ KENDİNE ÖĞRENMENİN ÖNEMİ

Dijital çağda çocuk ve gençleri başarıya götürecek olan temel becerilerle ilgili Dr. Bahar Eriş, meslekler yerine yetkinliklerin gelecekte daha da önemli olacağını vurgulayarak, ailelerin çocuklarını bu doğrultuda yönlendirmeleri gerektiğini belirterek "Artık mesleklerden çok yetkinliklerden söz ettiğimiz yaratıcılık ekonomisi çağındayız, kendi kendine öğrenen kişiler öne çıkacak ve yükselecek" dedi.

YETİŞKİNLER YAPAY ZEKÂ KONUSUNDA EĞİTİLMELİ

Yapay zekâ ve metaverse konularında araştırmalar yapan teknoloji danışmanı Filiz Dağ ise yapay zekanın doğru şekilde kullanıldığında çocuklar için birçok fırsat sunan güçlü bir araç olduğuna değindi. Dağ, "3-4 yıl içinde hayatımız yüzde 60 oranında izlediğiniz içeriklerle şekillenecek. Dolayısıyla teknoloji okur yazarlığı büyük önem kazanıyor. Türkiye yapay zekâ dönüşümüne en olumlu bakan dünyadaki ikinci ülke. Yetişkinlerin yapay zekânın ne olduğu konusunda eğitilmesi önceliklidir" diye konuştu.

TEKNOLOJİYİ TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN NESİL

Çocukları dijital dünyaya uygun şekilde yetiştirmenin hayati önemde olduğunu belirten Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek de “Çocuklarımız büyüdüğünde, 15-20 yıl sonra belki hemen hemen her şey otomasyona dönecek, yapay zekâyla yapılacak. O yüzden şu an çok kritik bir evredeyiz. Teknoloji eğitimi okul öncesinden başlamalı, hatta aileler de eğitilmeli. Anne babalar çocuğu teknolojiyi tüketen değil üreten olarak yetiştirmeli" ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİDE ÖNCÜ 'ÇOCUKLAR'

Sosyolog ve Psikolog Dr. Serap Duygulu ise çocuğun merak duygusunun ebeveynleri tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ederek “Yaratıcılık yargılardan uzak bir aile ortamında, çocuğun farklılığına, farklı sorularına, merakına destek olunan bir ailede başlıyor. İcat çıkartacak çocuklara bu imkânın sağlanması lazım. Dijital göçmenler olarak biz ebeveynlerin dijital yerlilerle, yani çocuklarımızla savaşmayı bırakıp, bu alanda öncünün onlar olduğunu kabullenmemiz gerek" dedi.

Ebeveynlere yönelik hazırlanan #AileceKodluyoruz başlıklı yeni eğitim serisi, programın resmi web sitesinin 'Ebeveyn Destek' bölümünde ve Youtube BSH Ev Aletleri Türkiye kanalında yayınlanmaya başladı.